نوار لبه، نوعی روکش تزئینی به شکل نوار است که با پوشش سطح مقطعهای برش خورده کمک میکند نازیباییهای ناشی از برش در معرض دید نباشد. همچنین این پوشش به عنوان عایق و روکشی عمل میکند تا از نفوذ آب، حشرات و سایر عوامل آسیب زننده جلوگیری کند.
طرحها و رنگهای موجود نوار لبه جدای از جنس آن همانند روکش ورقها تنوع بالایی دارند. انتخاب طرح و رنگ نوار لبه و روکش به سلیقه دکوراتور و مشتری بستگی دارد. اما در بیشتر موارد سعی میشود رنگ و طرح این نوارها با روکش ورق یکی باشد ولی در برخی موارد برای زیباتر شدن کار و ایجاد کنتراست بیشتر از رنگهای دیگر و گاهی متضاد رنگ کار نیز استفاده میشود.
نوار لبه PVC
نوار پی وی سی یک نوع نوار نسبتا ضخیم و انعطافپذیر از جنس پیویسی است. این نوار به نسبت انواع دیگر نوار لبه بسیار بادوامتر است و مقاومت بالایی در برابر سایش، ضربه، گرما و اشعه فرابنفش دارد. این نوار به راحتی تغییر شکل و تغییر رنگ نمیدهد و کاملا بدون بو است. کار با نوار پی وی سی نسبت به سایر نوارهای لبه چسبان بسیار راحتتر و سریعتر است و در کنار قیمت بهصرفه از تنوع بالایی برخوردارند. از طرفی این نوارها قابل بازیافـت هستند و تهدیدی برای محیط زیست و طبیعت محسوب نمیشوند. تمامی این مزایا در کنار تنوع بینظیر طرح و رنگ و انعطاف پذیری بالای این نوع نوار لبه که میتوان به راحتی آن را به هر شکل و فرمی درآورد باعث محبوبیت این محصول شده است.
نوار لبه پیویسی در ضخامتهای یک و دو میلیمتری به شکل رول 200 متری با ضخامت یک میلیمتر و نوار پی وی سی دو میلیمتری در رول 100 متری و در عرضهای 19، 20، 21، 22، 23، 28، 35، 40، 52، 54 میلیمتری در بازار یافت میشود. عرض و ضخامت انتخابی کار بستگی به مورد استفاده این نوارها دارد.
چسب گرانول یا نوار لبه
قبل از همهگیر شدن استفاده از نوار لبه پی وی سی، به شکل وسیعی از نوار لبه ملامینه استفاده میشد. نوار ملامینه خود حاوی چسب بود و بعد از کنار هم قرار دادن نوار و قطعه به وسیله اتو چسب ذوب و فعال میشد و دو قطعه به هم متصل میشدند. اما نوار لبه PVC فاقد چسب است و باید برای چسباندن آن از دستگاه لبه چسبان و چسب گرانول استفاده شود.
چسب نوار لبه یا چسب گرانول نوعی چسب گرما ذوب است که به صورت مایع و جامد در دسترس است و به شکل بالشی، بلوری، میلهای و … تولید میشود. در واقع گرانول نوعی از شکل پلیمر است که به صورت دانه دانه بوده و برای مصرف باید حرارت ببیند و ذوب شود. این چسب طی فرآیندی بسته به نوع چسب با دریافت حرارت 180 تا 210 درجه سانتیگراد ذوب شده و بعد از سفت و خشک شدن دو قطعه را به هم متصل میکند و بیشترین کاربردشان در ماشینهای لبه چسبان است. در مورد ماشینهای لبه چسبان در مقاله "هر آنچه باید در مورد دستگاه لبه چسبان بدانید" بخوانید.
چسب گرانول انواع متفاوتی دارد که از آنها میتوان به چسب اتیل ونیل استات (EVA)، چسب پلی اولفین (PO) و چسب پلی اورتان (PU) اشاره کرد. هر کدام از این چسبها بسته به ترکیبات و مواد شیمیایی به کار رفته در آنها، دارای نقطه ذوب متفاوتی هستند. به طور کلی همه چسب@های گرانول از ترکیبات متنوعی تشکیل شدهاند که از آن میان میتوان به رزین، سختکنندهها، حلالها، قدرتدهنده، رقیقکننده، پایدار کنندهها، پرکننده و کاتالیزور اشاره کرد.
قدرت چسبندگی و سرعت خشک شدن بالا از مهمترین ویژگیهای چسب گرانول پی وی سی است که باعث شده این چسب به یکی از انواع پرطرفدار چسب در صنایع مختلف تبدیل شود. از طرفی این چسب تاثیری روی رنگ و روکش قطعه کار ندارد و تغییر رنگی ایجاد نمیکند. یکی دیگر از خواص چسب گرانول این است که پس از استفاده به سرعت سخت و خشک نمیشود. در برابر رطوبت مقاوم بوده و خاصیت ارتجاعی خوبی دارد. همچنین از دیگر خاصیت آن لخته نبودن و گرانروی مناسب آن است که کار با آن را ساده میکند.
دیگر مزایای چسب گرانول را میتوان وزن کم چسب، کم بو بودن آن، مقاومت کشسانی وخاصیت ارتجاعی بالا، کاربرد آسان، امکان ذوب شدن چندباره پس از سرد شدن، خطر کم برای محیط زیست، سرعت اجرای بالا، قابلیت بازیافت ضایعات، بدون خطر آتش سوزی و قدرت چسبندگی بالا دانست.
هنگام استفاده از چسب گرانول باید به این نکته که چسب انتخابی متناسب با شرایط دستگاه و محیط کار باشد توجه کنید. عواملی همچون دمای مخزن چسب، دمای سیلندر، سرعت عملکرد دستگاه، دمای محیط و میزان رطوبت هوا، غلظت گرد و غبار محیط و نوع دستگاه لبه چسبان مورد استفاده نقش اساسی در انتخاب چسب گرانول مناسب را خواهد داشت.
در ادامه به نکات قابل توجه در فرایند لبه چسبانی نوار پیویسی اشاره میکنیم.